Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ...


Ανακοινώθηκε σήμερα, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ξυλοκάστρου, το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα "ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ".

Παρουσιάστηκε το πρώτο αυτοδιοικητικό κάλεσμα, καθώς και τα πρώτα 20 ονόματα συμπολιτών που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Το ταξίδι ξεκινά...


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
Συνδημότες και συνδημότισσες του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης,
βιώνουμε μια ζοφερή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, την κύρια ευθύνη της οποίας έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η πρόσφατη επιτήρηση της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οδηγεί τη χώρα σε μια πρωτόγνωρη φτώχια και την κοινωνία σε αδιέξοδα.
Επίσης, η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», που είναι τμήμα των μέτρων που επεβλήθησαν από την ΕΕ, δεν αποτελεί αφετηρία αλλαγής του σημερινού, συγκεντρωτικού, αυτοδιοικητικού μοντέλου. Απομακρύνει περισσότερο τους δημότες από την τοπική εξουσία, υπονομεύει την αυτοοργάνωσή τους και επιβάλλει ολοκληρωτικά τους νόμους της αγοράς.
Οι δήμοι σήμερα, αποτελούν αντίγραφα της κεντρικής εξουσίας. Οι δημοτικές αρχές που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τις τοπικές υποθέσεις, έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Το αντιδημοκρατικό, δημαρχοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης είναι η κύρια αιτία των νοσηρών φαινομένων αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος, της πελατειακής αντιμετώπισης των πολιτών και του ρουσφετολογικού εμπορίου ελπίδων.
Είναι επιτακτική ανάγκη να χαράξουμε νέους δρόμους, για μια ουσιαστική αναγέννηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι απαίτηση των καιρών να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο, αυτοδιοικητικό σχήμα στο νέο δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, που θα προτάσσει:
  • τη συμμετοχική δημοκρατία
  • την αλληλεγγύη  και
  • την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, του τοπίου της παραλίας και των βουνών, του πολιτισμού και των ανθρώπων του δήμου.
Ο τόπος μας έχει αποθέματα ανθρώπινου, παραγωγικού, πολιτιστικού και ιστορικού δυναμικού, που μπορεί να στηρίξει μια βιώσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη πορεία προς το μέλλον.

Παράλληλα, οφείλουμε να αντισταθούμε:
  • στην τσιμεντοποίηση του τόπου και του μέλλοντός μας
  • στην ερήμωση των χωριών
  • στο ξεπούλημα των δημόσιων χώρων και των κοινωνικών αγαθών
  • στη διαρκή και εντεινόμενη επίθεση στο περιβάλλον, από κάθε λογής τοπικά και υπερτοπικά συμφέροντα (Κορινθιακός, Ζήρεια, Σαραντάπηχο κ.α.)
  • στη μετατροπή των δήμων σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς
  • στη φτώχια και την ανεργία, που οδηγείται η κοινωνία
  • στην παντοδυναμία των λίγων και την περιθωριοποίηση των νέων
§         στην πολιτιστική και αισθητική ένδεια.

Δεν μπορούμε να βαδίζουμε άλλο χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο και με πελατειακές λογικές. Τα σημερινά, εκρηκτικά αδιέξοδα χρειάζονται μια νέα αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ανακύκλωση παλιών ιδεών και πρακτικών δεν αποτελούν λύση. Έχουμε όλοι πλέον υποχρέωση, να στηρίξουμε δυνάμεις προσφοράς και όχι συμφερόντων. Δεν μπορεί κανείς πια, να σωπαίνει.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας με τις ίδιες ανησυχίες, να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις διαδικασίες και να συνδιαμορφώσουν τις αποφάσεις και το πρόγραμμα του νέου συνδυασμού
                                                                                              

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,
η εναλλαγή «πεφωτισμένων» στην εξουσία του τόπου, πιστεύουμε ότι δε δίνει διέξοδο στα προβλήματά μας. Είναι πλέον καιρός, να εφαρμοστεί ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης του δήμου. Είναι στο χέρι μας η σύνθεση, η ελεύθερη έκφραση και η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, να αποκτήσουν νόημα και υπόσταση. Η αλληλεγγύη, ο σεβασμός του ανθρώπου, της γης και των «μυστικών» της, μόνο «από τα κάτω» μπορεί να διασφαλιστεί.
Σας καλούμε να συμμετέχετε στην προσπάθεια για ένα δήμο,
που πρωταγωνιστές θα είναι οι πολίτες.

Όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε την ανατροπή
και τη μεγάλη αλλαγή, στις εκλογές του Νοέμβρη.


Αργύρης Χιόνης
Κώστας Χατούπης
Λάμπης  Φίλης
Ηλίας Σακούλας
Ιωάννα Παππά
Κωνσταντίνα Παπασταμοπούλου
Παναγιώτης Παπανικολάου
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Βασίλης Νικολάου
Γιάννης Μπούρμπουλας
Έμυ Μπέτζελου
Νικολέτα Μπάκα - Τόλια
Όλγα  Μαυράκου – Φαρμάκη
Κώστας Κωστόπουλος
Τάκης Κίσσας
Άννα Ζαχαρή
Ανδρέας Ζάρρος
Τάκης Γκιόκας
Λίτσα Βαρβιτσιώτη
Βλάσης Αδρακτάς

4 σχόλια:

Parakato.gr είπε...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ

Armonistas είπε...

Ευχαριστούμε Κώστα... Για όλα!

Ανώνυμος είπε...

Αργύρη καλή επιτυχία. Μπράβο!
Νίκος Χειλαδάκης

Dennis είπε...

Κοιταξετε να φτιαξετε λιγο την παραλια Μελισσιου,που την εχουν κανει ιδιωτικο σκουπιδοτοπο τα διαφορα πρασινα λαμογια,και θα μετα φερω τα εκλογικα μου δικαιωματα εδω να ενισχυσω τον Ανδρεα Ζαρρο!!